Menu
Diş problemlerinizle ilgili soru ve cevaplarla kısa bir bilgilendirmedir.
Diş çürüğü, karbonhidrat içeren besinlerin alımından sonra diş yüzeylerinin yeterince temizlenememesi ve bakterilerin ürettiği asidik yan ürünler nedeniyle dişlerde sert doku (madde) kaybına neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.
Diş çürümesine neden olan şekerli, yapışkan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesine dikkat edilmesi
Dişlerin günde 2 defa etkin olarak fıçalanması
Diş ipi kullanılması
Yılda 2 kere düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.
Dişler üzerinde görülen renk değişimleri, bütünlüğünde bozulmalar diş çürüğünün olduğunu gösterebilir. Ayrıca ağız kokusu, dişlerde soğuk ve tatlı yiyecek - içecekler nedeniyle duyulan hassasiyet çürük belirtisi olabilir.
Çürüyen diş dokuları temizlenerek yerinin dolgu materyalleri ile doldurulup dişin bütünlüğü sağlanır. Dolgu materyalleri; kompozit, kompomer, cam iyonomer, amalgam veya seramik esaslı olmak üzere doktorunuzun sizin için önerdiği değişik materyaller olabilir.
Aşırı madde kaybı olan dişlerde kalan yeterli diş dokusu mevcutsa ölçü alınarak, ağız dışında, laboratuvarda hazırlanan İnley veya Onley gibi restorasyonlar yapılabilir. Bu tip dolgular iki ayrı seans gerektirir. Seansların arasında daha az konforlu olan geçici dolgu materyali uygulaması yapılır.
Diş hassasiyetinin gerçek nedenini anlayıp, dişte madde kaybı olup olmadığına ve madde kaybının büyüklüğüne göre karar verilir. Çürük gelişmemiş diş aşınmalarında veya dişeti çekilmeleri gibi bazı durumlarda dolgu yerine hassasiyet giderici ajanlar uygulanabilir.
Dişlerin çok sert, uzun süre ve yanlış fırçalanması
Aşındırıcı özelliği fazla olan diş macunlarının kullanılması
Diş fırçasının çok sert olması
Asitli yiyecek ve içecekler fazla tüketilmesi
Diş sıkma ve gıcırtma davranışları
Dişler arasında kapanış bozukluklar
Çeşitli sebeplerle renkleşmiş dişlere kimyasal ajanlar uygulanması ile dişlerin renginin açılmasına beyazlatma işlemi adı verilmektedir. Diş rengininin açılması için estetik amaçla yapılan beyazlatma işlemi diğer alternatiflere kıyasla en koruyucu yöntemdir. Dişin bütünlüğü işlem esnasında bozulmaz. Diş beyazlatma yöntemi ile diş renginiz birkaç ton kadar açılabilir.
Dişlerdeki gelişim bozuklukları
Dişlerde gelişen herhangi bir yaralanma
Renklendirici içeren yiyecek ve içecekler (çay, kahve, vişne suyu, kırmızı şarap vb.)
Sigara gibi tütün maddeleri
Yaşlanma
Hastalıklar
İlaçlar, boyar madde içeren gargaralar
Beyazlatma yapılacak kişinin ağız hijyeninin ideal olması ve diş yüzeylerinde leke ve diştaşı oluşumunun olmaması gerekir. İşlem öncesinde beyazlatma uygulanacak dişler muayene edilmeli ve diştaşı temizliği ve dolgu gibi gerekli tedaviler yapılmalıdır.
Diş beyazlatma için Ofis Tipi ve Ev Tipi beyazlatma yöntemleri uygulanabilir. Ofis Tipi diş beyazlatma işlemi; diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanan (office bleaching) yöntemdir. Diş hekimi kontrolünde uygulanır ve dişlerde 1 - 3 seansta hızlı beyazlama gözlenir. Ev Tipi diş beyazlatma işlemi; hastanın kendisi tarafından evde uygulanan (home bleaching) yöntemdir. Dişlere hastadan alınan ölçülere özel hazırlanan plaklar içersine beyazlatıcı ajan yerleştirerek daha uzun sürede dişlerin beyazlatılması sağlanır. Beyazlatıcı ajan 7-15 gün süreyle kullanılır. Bazı durumlarda ise her iki yöntem birlikte uygulanmaktadır.
Kanal tedavisi görmüş, diş rengi değişmiş dişlere beyazlatma yapılabilir. Canlılığını yitirmiş (devital), kanal tedavili dişlere yapılan beyazlatma tedavisi hekim tarafından dişin içerisine yerleştirilen beyazlatıcı ilaçlar uygulanarak yapılır. Bu tip beyazlatma 2-3 seans arası tekrarlanabilir.
Beyazlatma ile porselen restorasyonların rengini değiştirmek mümkün değildir. Ağız içinde estetik alanda (ön bölgede) mevcut restorasyonlar yenilenecekse veya yeni yapılacaksa isteniyorsa önceden diş beyazlatma işleminin tamamlanması doğru olur.
Ön bölge dişlerinin dizimi, şekil ve fonksiyonlarının hafif veya ileri derecedeki bozuklukları ile iç kaynaklı diş renklenmelerinin düzeltilmesi amacıyla ince tabaka şeklinde diş renginde bir materyalden uygulanan restorasyonlara lamina adı verilir. Güzel bir gülümseme için ağız dokuları ile uyumlu, dayanıklı, uzun ömürlü lamina restorasyonları ile ön dişlerin estetik düzenlenmesi sağlanır.
Dişlerin belirli miktarda pürüzlendirilmesi veya ön yüzeylerinden kullanılacak materyale yer açmak amacıyla diş dokusu kaldırılarak, yerine porselen veya kompozit materyallerinden oluşturulmuş lamina restorasyonlar özel bir yapıştırma işlemiyle dişler üzerine yapıştırılır. Lamina restorasyonları tercih edilerek kuron kaplamalarına göre daha fazla diş dokusu korunmuş olunur. Porselen laminaların uygulanamadığı durumlarda estetik tam porselen kuronlar tercih edilebilir.
Ön dişlerinde renklenme problemine sahip olan bireyler
Dişlerinde şekil bozukluğu, çapraşıklık bulunan bireyler
Birbirinden ayrık dişlere sahip olan bireyler
Geniş renklenmiş ve yıpranmış dolgulara sahip olan bireyler
Dişleri beyazlatma işlemine yanıt vermeyen bireyler
Kırık veya aşınmış dişlere sahip olan bireyler ihtiyaç duymaktadırlar
İyi bir ağız bakımı restorasyonların daha uzun süreli kullanılmasını sağlar. Bu restorasyonların bakımı doğal dişler gibidir. Lamina restorasyonların hasar görmemesi için; sert yiyecekleri ısırmaktan, diş gıcırdatmaktan, tırnak yemekten, kalem ve benzeri sert cisimleri ısırma alışkanlıklarından uzak durmak gerekir. Yılda 2 kere düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.